/  Blog   /  Tu cat ai da pentru inima copilului tau?

Tu cat ai da pentru inima copilului tau?

Ca simplu om care trăiește în România, dar mai ales ca părinte, cea mai mare teama a mea este să  ajung să am nevoie de sistemul de sănătate publică. Gândul că aș putea fi nevoită la un moment dat să merg cu copilul într-un spital de stat se profilează ca un coșmar. Mă scutur repede de acest gând și sunt recunoscătoare că minunea mea s-a născut sănătoasă și puternică și că până acum am avut parte doar de câte o răceala insignifiantă sau o indigestie minoră. Dar cum rămâne cu toți acei părinți care nu au de ales, ai căror copii se confruntă cu probleme grave de sănătate, unii dintre ei încă de la naștere?

Pentru ei s-a născut Asociația Inima Copiilor, o asociație care de 11 ani își dedică toată energia unor cauze minunate. Pentru că da, există și astfel de oameni care pun pe primul loc binele altora.

I-am cunoscut pe Alex Popa și pe Robert Miklos, reprezentanții asociației, la Marie Curie, chiar pe holurile secției de terapie intensivă nou-născuți, cea mai modernă și profesionistă secție de acest gen din țară și asta datorită Asociației Inima Copiilor. Dar să o luăm cu începutul…

Între 2006 și 2008, Asociația Inima Copiilor a dotat cu aparatură medicală de peste 480.000 de euro Secția de cardiochirurgie pediatrică a Institutului Inimii din Cluj. În plus, aici a organizat și susținut financiar 6 misiuni medicale umanitare.

Între 2009 și 2011, Asociația Inima Copiilor a construit și amenajat Centrul de excelență în cardiochirurgie de la Spitalul Marie Curie din București – un proiect în valoare de aproximativ 4,3 milioane de euro. Din aceştia, 1,5 milioane au fost strânși și investiți de asociație, cu ajutorul a sute de mii de donatori particulari și al câtorva companii private. Deşi terminat în 2011, activitatea în Centrul de Cardiochirurgie a început abia în septembrie 2013 cu o primă misiune medicală coordonată de medici italieni si a continuat gradual urmărindu-se și specializarea medicilor și asistenților. 400 de copii au fost operați în centru, numărul și complexitatea cazurilor abordate crescând de la an la an. Centrul include şi o sală de operaţii pentru neuorchirurgie unde au fost operaţi, din 2012 şi până în 2015 peste 700 de copii.

În 2012, Asociația Inima Copiilor a amenajat Secția de cardiologie de la Marie Curie, o investiţie de aproximativ 50.000 de euro, care completează proiectul dedicat cardiochirurgiei pediatrice la Bucureşti. Secţia şi-a primit primii pacienţi la începutul anului 2013.

La finalul anului 2013, s-a încheiat proiectul de extindere şi modernizare a Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi,  la Marie Curie, despre care menționam mai sus. Din păcate, secţia refuza jumătate din pacienţii care solicitau internarea din cauza lipsei acute de spaţiu. Așa că tot cei de la Asociația Inima Copiilor, cu sprijinul Fundaţiei Vodafone, au construit un corp nou cu o suprafaţă de 1.600 mp, proiectul fiind inspirat de cea mai bună secţie omoloagă din lume (cea din Spitalul Universitar Iowa). Secţia nouă poate primi aproximativ 300 de nou-născuţi în fiecare an în condiții excepționale.

Secţia este absolut impresionantă: are compartimente individuale pentru fiecare copil, sterilitate şi climatizare performantă, sisteme de monitorizare şi telemedicină, este sigură din punct de vedere medical şi prietenoasă cu pacienţii şi părinţii. Investiţia totală depăşeşte 2,1 milioane de euro. Este, probabil, cea mai bună secţie de terapie intensivă nou-născuţi din Sud-Estul Europei. În noiembrie 2013, Dr. Cătălin Cîrstoveanu şi echipa sa medicală excepţională s-au mutat împreună cu micii pacienţi în noul spaţiu. În primii 3 ani de funcţionare, secţia a îngrijit peste 900 de copii.

În 2015 s-a încheiat amenajarea Secţiei de Neurochirurgie la acelaşi Spital Marie Curie din Bucureşti. Noua secţie are 72 mp şi include două saloane pentru 3-4 pacienţi şi încă două saloane individuale mici. În 2016, a fost dotată secția cu un sistem de electrofiziologie și un sistem de neuronoavigație – chirurgii îl numesc „GPS-ul creierului”, sistemul permițând ca, în baza unor investigații imagistice preliminare, chirurgii să localizeze cu exactitate tumorile cerebrale, intervențiile fiind astfel mai precise și mult mai puțin traumatice pentru micii pacienţi.

Misiunea celor de la Asociația Inima Copiilor nu se oprește aici. Au înființat prima bancă de lapte matern din România în Secţia de terapie intensivă nou-născuţi de la Marie Curie, care așteaptă ultimele aprobări pentru a putea funcționa. În Europa sunt 210 de bănci de lapte matern, cea mai bună hrană pentru nou-născuți și mai ales pentru cei al căror trupușor trebuie să lupte cu o boală.

Următorul pas mare pentru cei de la Asociația Inima Copiilor este reconstrucția Secției de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța, împreună cu Asociația Dăruiește Aripi, cu susținerea Fundației Vodafone România și, sperăm, și a altor oameni cu suflet. Iar Fundația Vodafone dublează suma donată pentru acest proiect absolut lăudabil.

1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Secția de Terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Constanța. Odată ajunși aici, se întorc în timp, în 1968, anul construirii spitalului: de atunci secția nu a mai fost renovată! Spațiile existente sunt insuficiente și improprii, sunt înghesuite incubatoare pe holuri și în sala de nașteri, echipamentele medicale puține și depășite.

Sunt multe cifre în acest articol, multe rânduri de parcurs, dar și mai lung și mai greu este drumul pe care au pornit cei de la Asociația Inima Copiilor. Cu multă răbdare și dăruire, Alex și Robert m-au condus prin secțiile de la Marie Curie, mi –au povestit amănunțit despre fiecare realizare de acolo, despre fiecare caz în parte. Iar implicarea lor din toate punctele de vedere este evidentă în reacțiile medicilor, asistenților, părinților și copiilor de la Marie Curie cărora li se lumina privirea când se întâlneau cu acești doi oameni. Oameni ca noi, care au ales să fie OAMENI!

Așa că acum, în prag de sărbători, când fiecare dintre noi aleargă în toate părțile,când cheltuim sume mari de bani pentru a-i bucura pe ceilalți, să ne gândim pentru o secundă și la cei pentru care fiecare zi se desfășoară într-un spital. I-am văzut cu ochii mei, copii de vârsta copilului meu pentru care fiecare zi, de la naștere și până în prezent, s-a desfășurat acolo, la Marie Curie, fiecare aniversare, fiecare Crăciun, fiecare Paște…fiecare secundă! Pentru ei nu trebuie să stăm pe gânduri așa că puteți dona în următoarele conturi:

RON: RO96BUCU046333852511RO01

EUR: RO53BUCU046333852511EU01

Alpha Bank / suc. Dorobanţi cod SWIFT: BUCUROBU

Pentru și mai multe detalii despre Asociația Inima Copiilor, dar și despre cum puteți ajuta, intrați pe www.inimacopiilor.ro sau pe pagina lor de Facebook. Sau căutați-i pe Alex (alexandru.popa@inimacopiilor.ro, tel: +40 722 360 339) sau Robert (robert.miklos@inimacopiilor.ro, tel: +40 730 160 979) și cu siguranță veți primi răspuns la toate întrebările, spuse și nespuse.

Psihoterapeut Cristina Petrescu

Scrie un comentariu