Parinti, haideti la joaca!
Suntem tot mai aglomerați, tot mai stresați, canalizați în foarte multe direcții, focusați pe a obține câștiguri mai mari pentru a le oferi totul copiilor noștri. Chiar TOTUL? Ne spunem în mințile noastre că vom trage tare doi-trei ani și apoi ne vom ocupa mai mult de copii și de noi. Dar oare nu cumva copiii noștri au nevoie de noi acum, și nu peste doi-trei ani când deja vor fi învățat că nevoile lor emoționale pot fi satisfăcute de alți oameni (bunici, educatori, bonă) decât de părinți?
Așa că poate ar fi bine să punem o mică frână, să tragem linie și să ne stabilim clar și asumat prioritățile. Copiii noștri au nevoie de noi încă din primele secunde de viață, iar componenta emoțională este decisivă în dezvoltarea lor armonioasă. Cei mici au nevoie de un mediu calm, sigur, plin de iubire și respect, de relații frumoase în jurul său, fără conflicte și amenințări. Și au nevoie de comunicare!
Jocul este principala cale de comunicare a copiilor, dar de foarte multe ori părinților le este greu să intre în joc. Obosiți după o zi de muncă, cu gândul la ziua următoare, apăsați de griji și responsabilități, părinților li se pare greu să se așeze pe covor, alături de copilul lor și să se joace, să facă puzzle-uri, să descopere noi jucării, să se transforme în personaje din basme, să se joace de-a bucătarii, de-a doctorii sau orice altceva își dorește cel mic.
Însă jocul întărește relația dintre părinte și copil, îl face pe cel din urmă să aibă mai multă încredere în părinții săi, se simte valorizat văzând că adulții îi accesează universul. La fel ca oamenii mari, copiii au nevoie de cei 4 A: afectivitate, atenție, aprobare și apreciere. Prin joc, ne putem conecta la nevoile și emoțiile copiilor noștri într-un mod mult mai autentic. Prin joc putem să îi ajutăm pe cei mici să-și dezvolte inteligența, creativitatea și personalitatea ca întreg. Jocul face ca barierele să dispară, aduce relaxare și bună-dispoziție.
Așa că nu uitați, copiii au nevoie de noi în lumea lor, au nevoie să jucăm uneori după regulile lor, să fim din nou copii. În plus, nu este niciodată prea târziu pentru a avea o copilărie fericită, așa că aveți șansa împreună cu copilul dumneavoastră să reparați poate anumite lucruri nedorite din propria copilărie.
Psihoterapeut Cristina Petrescu