Luna decembrie e mai frumoasa cu calendarele Advent
Am început deja să intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă și numărăm zilele până la Crăciun. Și ce mod mai frumos să facem asta decât cu ajutorul unui calendar Advent. Dar care este povestea acestor calendare?
Cuvântul Advent provine din limba latină, ”adventus” și înseamnă ”venire”. Adventul este specific catolicilor și începe în a patra duminică înainte de 25 decembrie, în preajma Sfântului Andrei, moment în care se deschid căsuțele târgurilor de Crăciun, iar orașele sunt împodobite de sărbătoare. În fiecare dintre cele patru duminici de Advent se organizează slujbe speciale, iar familiile respectă tradiția aprinderii unei lumânări din coronița de Advent.
Adventul ca perioadă de pregătire spirituală se sărbătorește în cadrul bisericii încă din secolele V-VI. În schimb, calendarul Advent a apărut relativ recent. Germanii luterani au fost primii care în secolul al XIX-lea au început numărarea zilelor până la Crăciun prin diferite metode cum ar fi simpla însemnare cu creta pe ușă sau aprinderea unei lumânări în fiecare zi.
O legendă spune că un preot de la un orfelinat era zilnic întrebat de copii câte zile mai sunt până la Crăciun. Așa că preotul a avut ideea să înșire 24 de lumânări și să aprindă în fiecare zi câte una, pentru a-i ajuta pe cei mici să contabilizeze zilele.
Primul calendar Advent, așa cum le știm noi astăzi, a fost confecționat în 1851, iar varianta tipărită a apărut în 1902, în Hamburg. La Munchen, în 1908 a fost tipărit un calendar Advent cu imagini și mesaje biblice, care a fost extrem de apreciat.
Astăzi, calendarele pe care le putem achiziționa, sunt numerotate de la 1 la 24, indiferent de data când începe Adventul în anul respectiv. Ușițele acestui calendar ascund surprize minunate, dar curiozitatea trebuie stăpânită și ușițele deschise rând pe rând, la momentul potrivit.
Cel mai scump calendar Advent din istorie se pare că a fost vândut în magazinul londonez Harrods, în 2007. 50.000 de dolari a costat acest calendar care ascunde în spatele ușițelor sale ciocolată organică.
Cel mai mare calendar Advent a putut fi văzut în 2009 în Gloucester unde o clădire întreagă a fost transformată într-un astfel de calendar. În fiecare zi o fereastră a clădirii și implicit a calendarului era deschisă și lăsa să se vadă logo-ul unei afaceri locale care oferea promoții de sărbători.
Calendarele Advent au ajuns acum și în și așteaptă să aducă bucurie în familiile voastre. Vă puteți folosi creativitatea în ceea ce privește conținutul fiecărui sertăraș, astfel încât până la Crăciun să fiți cuprinși întru totul de bucuria și frumusețea înălțătoare a acestei sărbători.