/  Blog   /  Lasati copiii sa se joace!

Lasati copiii sa se joace!

56% dintre copii petrec mai puțin timp în aer liber decât deținuții din închisorile de maximă securitate din Statele Unite – este o statistică îngrijorătoare oferită de World Economic Forum.

Captivați de noile tehnologii, de multitudinea de gadgeturi pe care le au la dispoziție, ocupați cu multiplele activități la care sunt înscriși de părinți, copiii noștri nu mai au timp pentru cea mai importantă activitate: joaca!

Jocul ar trebui să fie principala ocupație din prima copilărie. Iar jocul în aer liber nu ar trebui să fie limitat, indiferent de anotimp. Îmbrăcați adecvat, copiii se pot juca afară și iarna.

Jocul este esențial pentru dezvoltarea fizică sănătoasă și pentru dezvoltarea normală a creierului. Prin joc, copiii interacționează cu lumea din jur, își folosesc imaginația, descoperă metode flexibile de a fololsi obiectele pe care le au la dispoziție și de a rezolva probleme, își dezvoltă inteligența emoțională, esențială pentru viitorul adult funcțional. Jocul este cel care îl pregătește pe copil pentru rolurile din viața de adult.

Jocul are o contribuție în toate sectoarele dezvoltării. Prin joc, copiii își stimulează simțurile, își dezvoltă și își exersează musculatura, își coordonează văzul cu mișcările, ajung să-și stăpânească mai bine corpul, învață să ia decizii și își conturează noi abilități.

Jocul este cel care antrenează capacitatea de a lucra în echipă, jocul îi învață pe cei mici să fie fair-play, să respecte regulile unui grup, le dezvoltă adaptabilitatea la diferite situații și flexibilitatea. În timpul jocurilor copiii pot învăța și cum să gestioneze conflictele.

Așa că, dragi părinți, lăsați-le timp copiilor pentru joacă, încurajați-le această activitate și intrați în jocul lor cu toată inima!

Psihoterapeut Cristina Petrescu!

Scrie un comentariu