/  Blog   /  Cum le transmitem copiilor valorile noastre?

Cum le transmitem copiilor valorile noastre?

Ne străduim să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri, să le transmitem valorile noastre, să-i implicăm în tradițiile familiei. Dar uneori devine dificil tot acest proces, mai ales atunci când copiii cresc și sunt tot mai dornici să împrumute din comportamentele celor asemeni lor.

Așa că este foarte important ce și cum sădim în sufletele copiilor noștri încă de când aceștia se nasc. În primii ani de viață, copiii învață din ceea ce trăiesc, preiau modelele comportamentale și emoționale ale celor care îi îngrijesc, dar și pe cele relaționale. Felul în care mama și tata relaționează este uneori decisiv pentru felul în care viitorul adult se va comporta în relațiile sale.

Încă din prima zi a vieții puiului de om, este important să-l tratăm cu iubire, bunătate, respect, blândețe, încredere, empatie, răbdare. Sunt elemente extrem de importante fără de care cei mici nu pot înflori și nu pot câștiga încredere în lumea în care au venit. În plus, felul în care ne raportăm noi la viață și la cei din jurul nostru influențează felul în care se raportează și copilul la toate acestea. Dacă noi tratăm fiecare zi ca pe o povară, dacă noi nu știm să ne bucurăm de lucrurile mărunte, dacă nu putem merge cu bucurie la job-ul pe care îl avem, dacă îi bârfim pe ceilalți, îi criticăm și îi blamăm, toate acestea vor fi preluate de copil care va înțelege că lumea în care trăiește nu este tocmai un loc minunat.

Psihologul american Thomas Gordon, specializat în lucrul cu părinții, consideră că ”Părinții pot să-și transmită mai departe valorile prin simplu fapt că le pun în practică. Dacă vor ca urmașii lor să prețuiască sinceritatea, părinții trebuie să demonstreze zilnic că și ei sunt sinceri. Dacă vor ca micuții să le valorizeze generozitatea, va trebui s-o dovedească la rândul lor în viața de zi cu zi.”

Așadar, exemplul personal este cel mai puternic. Nu putem doar predica, trebuie să și aplicăm ceea ce predicăm. Nu ne putem ascunde de copiii noștri, nu putem să-i forțăm pe ei să fie ceea ce noi nu știm sau nu putem să fim.

Psihoterapeut Cristina Petrescu

Scrie un comentariu

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la lista de produse