Cum facem față ca părinți, în perioada pandemiei
Pentru părinți, această perioadă pare a fi mai dificilă decât pentru ceilalți adulți. Pe lângă faptul că trebuie să-și gestioneze propriile emoții, propria anxietate, nerăbdare, teamă, părinții trebuie să gestioneze și emoțiile celor mici. Iar în unele zile, este mai dificil decât de obicei.
Prima recomandare pentru părinți (acum și oricând) este să nu uite de ei înșiși. Un părinte epuizat, sleit, frustrat nu poate fi disponibil emoțional pentru un copil. Cel mai probabil își va pierde ușor răbdarea, va claca, nu va putea să-i fie alături copilului în momentele dificile, va fi enervat de eventualele vulnerabilități ale copilului. Așa că, asigurați-vă că aveți și momente de pauză, că faceți lucruri și pentru voi, care vă aduc bucurie, că vă răsfățați în măsura în care contextul vă permite, că vă țineți prietenii aproape și interacționați cu ei. Părinții, la fel ca și copiii, au nevoie de afecțiune, atenție și apreciere.
Apoi, este foarte important cum le povestim copiilor despre această pandemie. Nu îi speriem, nu îi expunem la știri pe acest subiect și cel mai important este să nu le minimizăm și să nu le evităm îngrijorările. Asigurați-vă că arătați înțelegere pentru ceea ce simt ei și asigurați-i că este firesc să se simtă speriați de aceste lucruri. Arătați-le că îi ascultați, acordându-le atenție deplină. Folosiți un limbaj adecvat vârstei, urmăriți-le reacțiile și dați atenție nivelului lor de anxietate.
Un alt lucru essential în această perioadă este să stabiliți și să respectați o rutină. Copiii au nevoie de organizare și predictibilitate. Este util să inventăm moduri cu totul și cu totul noi de a ne organiza timpul și a ne petrece zilele. Este important să existe un program al zilei, program care să cuprindă timp de joacă, timp pentru comunicarea cu prietenii prin intermediul tehnologiei, perioade fără echipamente electronice și timp alocat pentru treburi gospodărești. Copiii se vor simți mult mai bine știind că ziua are o structură.
Oferiți-le copiilor apropiere fizică din plin.și atenție conștientă din plin. Ascultați-i pe copii cu respect atunci când vorbesc. Când copiii vă împărtășesc ceva, ascultați și răspundeți politicos, ca și cum ați avea de-a face cu un alt adult. Nu-i întrerupeți și evitați să vorbiți despre ei cu alte persoane atunci când ei sunt de față.
Rămâneți aproape și atenți atunci când copiii plâng sau au crize de furie. Când copiii plâng, asigurați-vă că ei se simt iubiți și acceptați. Recunoașteți sentimentele lor dureroase. Nu le retrageți niciodată atenția, nu încercați să le distrageți atenția de la plâns și nici să-i descurajați să mai plângă chiar dacă par să ”exagereze”.
Împărtășiți-le sincer copiilor propriile sentimente și nevoi. Adulții pot spori siguranța emoțională dacă dau dovadă de sinceritate și deschidere în privința propriilor sentimente, și nu fiind nesinceri și autosacrificându-se.
Și nu uitați: această perioadă va trece! Este important însă cum vom trece noi prin ea, cu ce lecții, cu ce costuri și cu ce beneficii!
Psihoterapeut Cristina Petrescu