/  Blog   /  Cand incepem sa le citim copiilor?

Cand incepem sa le citim copiilor?

Unele dintre cele mai importante lucruri pe care părinții le pot face pentru copiii lor sunt să aibă grijă de sănătatea și siguranța acestora. Un al treilea lucru esențial este…să le citească! Și asta încă din primele zile de viață până când cresc și pot citi de unii singuri.

Foarte multe studii arată că lectura timpurie îi ajută pe cei mici să învețe mai rapid să vorbească, să interacționeze, creează o legătură specială cu părinții și îi determină și pe copii să iubească cititul.

Vocea mamei îi conferă liniște unui nou-născut, deoarece o cunoaște foarte bine încă de când se află în burtică. Un bebeluș 8 săptămâni poate fi atent pentru câteva momente la ceea ce îi citești. Apoi, pe măsură ce copilașii cresc, trebuie să ne asigurăm că au la dispoziție cât mai multe cărți și cât mai educative, adaptate vârstei lor. Din astfel de cărți, copiii află despre tot ceea ce îi înconjoară, despre obiectele uzuale care le compun viața. Putem crea povești frumoase în jurul unei cărți cu desene reprezentând obiecte de îmbrăcăminte, de igienă, jucării și alte elemente ce le compun universul de zi cu zi.    Apoi, când copiii au învățat deja să citească, tindem să renunțăm la acest frumos obicei de a le citi. Ați fi surprinși, poate, să aflați, că momentele în care citiți împreună sunt cele mai frumoase pentru copiii dumneavoastră.

În afară de relația frumoasă care se creează în momentele de lectură, copiii își îmbogățesc și vocabularul. În plus, imaginația și creativitatea sunt puse și ele la treabă. Copiii pot învăța prin intermediul poveștilor diferența dintre bine și rău, dintre adevăr și minciună. Este foarte important să fim atenți la cărțile alese, să încercăm să aflăm care este conținutul lor înainte să le citim copiilor. Și un alt aspect care le poate fi de ajutor copiilor este să încercăm să citim cât mai corect, cu o dicție cât mai bună, pronunțând cuvintele complet, adică pronunțând toate literele cuvintelor, inclusiv finalul. Și intonația este esențială în integrarea poveștii.

Nu uitați: ca părinți, sunteți principalele modele pentru copiii dumneavoastră, iar obiceiurile și valorile pe care încercați să le insuflați în copilărie se pot păstra o viață întreagă!

 

Psihoterapeut Cristina Petrescu

Scrie un comentariu

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la lista de produse