/  Blog   /  Antemergator vs. Premergator

Antemergator vs. Premergator

Când copilul dă semne că este pregătit să facă primii pași este momentul altor decizii importante pentru părinți care vor să-l ajute cât mai mult în acest demers. Există tendința de a grăbi procesul, ceea ce nu este recomandat. Este bine să înțelegem că fiecare copil în parte are propriul ritm de dezvoltare, iar comparațiile nu sunt benefice.

Dar din momentul în care bebelușul se ridică și începe să descopere lumea de la alt nivel, nerăbdarea lui de a face progrese ne determină să-i oferim ajutor. Până acum ceva timp, cei mai mulți părinți apelau la premergătoare, acele centre de activități pe roți, care au în mijloc un fel de chilot de susținere pentru bebeluș, prin care acesta introduce piciorușele, iar apoi se poate deplasa datorită roților. Tocmai acest chilot este problema premergătoarelor, el nefiind ergonomic. Presiunea este pe șoldurile copilului, pe coloană, poziția este incomodă și nesănătoasă pentru copil, iar bebelușul nu calcă pe podea cu toată talpa, ci pe vârfuri. În plus, tot mai multe studii au demonstrat că utilizarea unui premergător întârzie de fapt dezvoltarea motorie, ceea ce a dus la interzicerea utilizării acestuia în unele țări. O altă problemă sunt accidentele care se pot produce: copilul se poate răsturna cu premergătorul, se poate rostogoli pe scări sau lovi de mobilă și alte obiecte. Așa că ideea că-l poți lăsa liniștit nesupravegheat în premergător este falsă.

O alternativă bună este însă antemergătorul, acea jucărie de împins, un panou de activități cu roți și o bară de care copilul se ține și o împinge, pas cu pas. Este evident că nici atunci când folosește un antemergător bebelușul nu poate fi lăsat nesupravegheat, însă tot mai mulți medici pediatrii din întreaga lume recomandă acest instrument în detrimentul premergătorului. Antemergătorul construiește mersul corect al copilului, îi conferă încredere în sine, nefiind captiv și putând să-și elibereze mânuțele oricând se simte pregătit să încerce câțiva pași de unul singur. Copilul învață să-și coordoneze mișcările și exersează echilibrul, în plus, atunci când obosește, copilul se poate bucura de multitudinea de activități pe care le oferă acest panou ”umblător”.

Alegerea aparține fiecăruia în parte, dar cel mai important este ca părinții să fie alături de copil. Susținerea afectivă este extrem de importantă, părinții sunt cei care îi pot da încredere și asta mai ales printr-o susținere fizică discretă. Bebelușul trebuie să știe că cineva drag este acolo, în preajmă, gata să-l ajute, dar că are în același timp libertatea de a experimenta. Astfel, fiecare pas al său va fi o experiență minunată.

Psihoterapeut Cristina Petrescu

Scrie un comentariu

0
    0
    Cosul tau
    Cosul tau este golInapoi la lista de produse